ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГІЇ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ

Василь ВОРОБЕЦЬ

Анотація


Вступ. Децентралізована система обліку і зберігання даних, яка відома як блокчейн (Blockchain), отримала і продовжує набувати широкого поширення в фінансовій сфері, будучи основою функціонування криптовалют. В статті розкрито інституційні основи управління фінансово-економічною безпекою в умовах цифровізації, взаємозв’язок впливу внутрішніх та зовнішніх загроз, визначено внутрішні і зовнішні чинники, які надають як прямий, так і непрямий вплив на безпеку суб’єктів платіжних операцій в умовах розвитку блокчейн технологій.

Мета – обґрунтувати запровадження індикаторів рівноваги між дозвільними і заборонними заходами регулювання блокчейн індустрії та її продуктів, дослідити природу й інтенсивний розвиток криптогалузі в межах її адаптації до світових фінансових систем, з урахуванням ризиків, що виникають у цій сфері у разі застосування технології блокчейн, для українських економічних реалій.

Результати. В статі розкрито сучасні тенденції розвитку криптографічних технологій на базі децентралізованих баз даних і можливостей їх безпосереднього впровадження в сферу фінансово-платіжних інструментів як на рівні приватних рішень, так і державних фінансових інститутів. Розкрито особливості проведення ICO та IEO, а також появу нових форм криптовалют, таких як стейбкоїн та цифрові гроші державних урядів.

Висновки. Для регулювання цієї інноваційної сфери діяльності, сьогодні існує об’єктивна необхідність у створенні нормативно-правових актів, здатних захищати від зовнішніх і внутрішніх загроз, при цьому збалансувавши і встановивши інтереси, права і зобов’язання всіх сторін випуску та обігу криптовалют.


Ключові слова


блокчейн, криптовалюта, децентралізовані реєстри, бази даних, ICO, IEO, DLT, стейблкоїн, цифровий актив, токен

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Шмідт Е., Коен Д. Новий цифровий світ: як технології змінюють життя людей, моделі бізнесу і розуміння держав (“The new digital age”). Москва: “МАНН, Іванов и Фербер”, 2013.

Вінья П., Кейсі М. Епоха криптовалют. Як біткоїн і блокчейн змінюють світовий економічний порядок. Москва: “МАНН, Іванов и Фербер”, 2017.

Бабкин А. В., Буркальцева Д. Д. Криптовалюты и блокчейн технологии в цифровой економике: история развития. URL: https://ntv.spbstu.ru/fulltext/E10.5.2017_01.PDF.

Мамуренко М.С., Жмай О.В. Переваги та недоліки застосування криптовалюти в умовах сучасної ринкової економіки України. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Вип. 26. Ч.1. 2019. С. 127–130.

Бречко О.В. Криптовалюта як феномен нової фінансової інфраструктури: проблеми теоретичного осмислення та практичного використання. Економічний аналіз. 2017. Т.27 (3). С.144–150.

Желюк Т.Л., Бречко О.В. Використання криптовалюти на ринку платежів: нові можливості для національних економік. Вісник ТНЕУ. 2016. №3. С. 50–60.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV. Редакція: 14.01.2020 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15.

Котляров Ю. Податки на біткоїни в Україні: за і проти. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2018/10/4/641235/.

Top 100 Cryptocurrencies by Market Capitalization. URL: https://coinmarketcap.com

Market cap BTC dominance (calculated by tradingview). URL: https://ru.tradingview.com/symbols/CRYPTOCAP-BTC.D/.

Что такое первичное биржевое предложение и чем оно отличается от ICO. URL: https://forklog.com/chto-takoe-pervichnoe-birzhevoepredlozhenie-i-chem-ono-otlichaetsya-ot-ico/.

Государственные валюты на подходе BitsMedia. 2017. URL: https://bits.media/news/gosudarstvennye-kriptovalyuty-na-podkhode/.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019